De laatste jaren worden er steeds meer elektrische auto’s verkocht. Doordat zo’n auto op stroom rijdt, stoot je geen CO2 meer uit. Bovendien is tanken verleden tijd, waardoor je mogelijk flink bespaart op de kosten. Het nadeel van elektrische auto’s is dat ze nogal duur zijn in de aanschaf. Kun je geen elektrische auto betalen? Dan biedt private lease mogelijk uitkomst.
Wat is private lease?
Heb je eigenlijk altijd een auto gekocht? Dan weet je mogelijk niet precies wat private lease is. Als je voor private lease kiest, betaal je het bedrag voor een auto niet in één keer. Je betaalt een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij om in de auto te mogen rijden. Het is overigens niet zo dat je alleen maar in de auto mag rijden voor het maandelijkse bedrag. Zaken als reparatie, pechhulp, onderhoud, wegenbelasting en allrisk verzekering zijn namelijk bij de prijs inbegrepen. Hierdoor weet je direct hoeveel een elektrische auto private leasen je per maand kost.
Brandstofkosten zijn verleden tijd
Net als bij de aankoop van een auto kijken de meeste mensen bij lease ook eerst naar de prijs. Hier valt wat voor te zeggen, maar het is niet verstandig om je hier blind op te staren, zeker niet bij private lease. Je hebt namelijk amper bijkomende kosten als je een elektrische auto leaset. Je moet de accu van de auto weliswaar opladen met stroom, maar stroom is aanzienlijk goedkoper dan brandstof. Heb je een laadpaal aan huis en liggen er zonnepanelen op het dak? Dan kun je jouw elektrische auto mogelijk zelfs gratis opladen. Voor het opladen van een elektrische auto bij een openbare laadpaal betaal je voor iedere kilowattuur die je gebruikt.
Elektrische auto blijft eigendom van de leasemaatschappij
Voordat je een leasecontract afsluit maak je met de leasemaatschappij afspraken over de looptijd en het bedrag dat je per maand betaalt. Houd jij je hier keurig aan? Dan denk je misschien dat de auto aan het einde van de looptijd van jou is. Helaas is dit bij private lease niet het geval. Het voertuig blijft namelijk eigendom van de leasemaatschappij. Wanneer het leasecontract ten einde loopt en jij besluit om hem niet te verlengen, moet je de elektrische auto weer inleveren bij de leasemaatschappij.
Tweedehands elektrische auto leasen
De leaseprijs wordt onder meer bepaald door de cataloguswaarde van een auto. Omdat elektrische auto’s behoorlijk duur zijn, kan de leaseprijs flink oplopen. Vind je het allemaal toch te duur worden? Schrijf private lease dan niet direct af. Bij veel leasemaatschappijen kun je tegenwoordig namelijk ook een tweedehands auto leasen. Aangezien je niet de eerste eigenaar van het voertuig bent, heeft de auto een minder hoge cataloguswaarde. Het gevolg hiervan is dat de leaseprijs vaak lager uitvalt dan wanneer je een nieuwe elektrische auto leaset.