Je kent het vast wel. Je hebt op vakantie kennisgemaakt met een heerlijke wijn die je nog niet kende, en hier iedere avond volop van genoten. De lekkerste wijn die je ooit geproefd hebt! Vol verwachting ga je ook in Nederland op zoek naar deze wijn, en de vreugde is groot als je deze al snel hebt gevonden. Vol verwachting breek je hem aan, en schenk je een glas in. Je neemt vol verwachting een slok, en al snel overheerst de teleurstelling. Dit is niet dezelfde wijn als op vakantie, zo lijkt het wel. Hij lijkt opeens een stuk minder bijzonder, het echte genieten zoals je je dat herinnert is er niet bij. Wat is hier misgegaan?
Op vakantie smaakt alles anders
Dat dingen op vakantie anders smaken dan thuis is een bekend gegeven, dat niet alleen geldt bij wijn. Vrijwel alles dat je op vakantie eet of drinkt smaakt anders, vaak beter, dan dat het thuis zal doen.
Dat heeft met verschillende zaken te maken. Ten eerste neem je op vakantie waarschijnlijk veel meer de tijd om dingen echt te proeven. Thuis hebben we altijd haast, eten en drinken we vaak een beetje snel, snel, en komen de smaken simpelweg minder goed tot ontwikkeling. Als we op vakantie alle tijd van de wereld hebben, proeven we veel bewuster, waardoor dingen anders, beter, zullen smaken.
Daarnaast speelt natuurlijk de ambiance een rol. Die Italiaanse witte wijn smaakt extra lekker als je je op het moment van drinken ook echt in Italië bevindt. Als je niet alleen de wijn in je glas proeft en ruikt, maar om je heen ook de geuren van het land op kan snuiven. Deze spelen zeker een rol in je beleving, net als wat je ogen waarnemen. Een fijn zonnetje, een azuurblauwe zee, schilderachtige huisjes. Genieten je ogen, dan genieten je andere zintuigen zoals je smaak vaak ook een beetje extra. Eenmaal thuis op de bank in de woonkamer, met uitzicht op een stapel afwas die nog gedaan moet worden, smaakt dezelfde wijn dus al snel een beetje anders.
Let goed op de streek!
Niet alleen de setting bepaalt echter de smaak, de ervaring, die je hebt bij het eten of drinken. Bij wijn kan het ook simpelweg zijn dat je toch net een andere soort te pakken hebt. Dat leggen we het makkelijkst uit aan de hand van een bekende wijn, Sauvignon Blanc. Dit is feitelijk niet de naam van een wijn, maar de naam van de druif die gebruikt wordt om de wijn te maken. De druif wordt wereldwijd gebruikt, in landen met allemaal een wat ander klimaat en een wat andere bodem. Daardoor smaakt hij overal verschillend.
Herinner jij je de druivenrassen van de wijn die je op vakantie dronk nog en koop je deze vervolgens in Nederland, dan kan de wijn heel anders smaken. Om misverstanden te voorkomen is even een foto nemen van het etiket dus altijd een slimme keuze.