Als het om wijn gaat, heb je van oudsher twee keuzes: wit of rood. Maar sinds de zeventiende eeuw is er eentje bij gekomen: rosé. Deze wijn zit qua kleur en smaak een beetje tussen wit en rood in. Maar hoe is rose wijn eigenlijk ontstaan? Hoe wordt het gemaakt, en wat zijn de verschillen met rode en witte wijn?

Er zijn maar twee kleuren druiven

Het lijkt allemaal zo simpel. Er zijn twee kleuren druiven, witte en blauwe. Van die witte maak je witte wijn, van die blauwe maak je rode. Maar van welke maak je dan rosé?

Eigenlijk wordt hier direct al een denkfout gemaakt. Ja, rode wijn wordt inderdaad van blauwe druiven gemaakt. Zo krijgt de wijn zijn rode kleur; bij witte druiven zou dat een ingewikkeld verhaal worden. Maar heb je wel een eens blauwe druif van binnen bekeken? Het schilletje verwijderd, en puur naar het vruchtvlees gekeken? Als je dat wel eens gedaan hebt, dan is het je vast wel opgevallen: het vruchtvlees van een blauwe druif is niet blauw/paars. Nee, dat heeft gewoon dezelfde min of meer doorzichtige kleur als bij witte druiven het geval is.

Dat betekent dus ook dat je van blauwe druiven witte wijn kan maken. Als de druiven worden ontdaan van hun schil, dan komt er tenslotte geen rode kleurstof bij de wijn, en zal deze gewoon ‘wit’ van kleur worden. Volg je het nog?

En hoe zit het dan met rosé?

Ga je rose kopen, dan weet je in ieder geval dat bij het maken ervan blauwe druiven gebruikt zijn. Van witte druiven zou de wijn tenslotte nooit zijn roze kleur kunnen hebben gekregen. Maar waarom is rose een stuk lichter dan rode wijn?

Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Om rode wijn te maken worden de blauwe druiven geperst, waarna het sap dat hierbij ontstaat wordt gemengd met de most (die bestaat uit de schil, de pitjes en de steeltjes). Tijdens dit proces kunnen de kleuren, geuren en smaken uit de most worden opgenomen door het druivensap, waarna rode wijn ontstaat.

Hoe langer je dit mengsel in stand houdt, des te roder de wijn wordt. Er is dan tenslotte meer tijd om te ‘trekken’ als het ware, zoals bij een thee. Bij een rosé wordt dit proces kort gehouden, waardoor de kleur licht blijft, en de smaak ook minder krachtig dan bij een rode wijn het geval is. In een rosé zit daarom niet de krachtige tonen van zwart fruit en specerijen, maar vooral vers rood zomerfruit. Hierdoor ontstaat een wijn die qua smaak en kleur mooi tussen wit en rood in zit, en om die reden bij veel mensen populair is.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen