Koffie is voor veel mensen het lievelingsdrankje. Elke keer kun je weer zo genieten van een vers kopje koffie! Toch kun je het drinken van koffie waarschijnlijk nóg beter maken, door met verschillende aandachtspunten rekening te houden. We benoemen ze hieronder!

Kwalitatief koffiemerk

Let er allereerst op dat je koffie gebruikt van een gedegen koffiemerk. Er zijn er gelukkig een heleboel te vinden: je hebt genoeg om uit te kiezen. Probeer ook zeker verschillende koffiemerken uit, om tot jouw favoriet te komen. Drink je bijvoorbeeld wel eens illy koffie? Een geliefde keuze onder de grote koffieliefhebbers. Je kunt absoluut een verschil in smaak proeven in vergelijking met mindere opties.

Koffiebonen direct voor gebruik malen

Er zit een verschil in smaak tussen het bereiden van koffie met gemalen koffie of met koffiebonen. Gemalen koffie zit al een tijd in het pakje. Koffiebonen kun je echter direct voor gebruik malen, waarbij er heerlijke aroma’s vrijkomen. Dit maakt je kopje koffie nog verser en intenser! Haal daarom idealiter bonen in huis – en plaats een koffiemolen op het aanrecht.

Goed koffiezetapparaat

Kijk eens goed naar je koffiezetapparaat: hoe zit het met de kwaliteit en de levensduur? Dit telt zeker mee voor de smaak van de koffie. Als je koffiezetapparaat bijvoorbeeld al enorm oud is, kun je eens aan vervanging denken. Of wellicht ben je wel toe aan een apparaat van een betere kwaliteit. Er zijn een heleboel apparaten om uit te kiezen: naar iedere koffiewens kan er worden geluisterd. Van gemak tot snelheid, van precisie tot onderhoudseisen.

Koffiemachine onderhouden

Als je koffiemachine net nieuw is, houd je je waarschijnlijk nog wel aan die maandelijkse onderhoudsbeurt. Maar na verloop van tijd laten we dit al gauw verslappen. Dat is zonde! De smaak van de koffie kan namelijk hard achteruit gaan als je je koffiemachine niet schoon houdt en niet kalkvrij houdt. Regelmatig ontkalken is écht belangrijk. Laat verder oud water niet te lang in het apparaat staan, maar vervang dit voor schoon water. En heb je een filterapparaat met een kan? Spoel deze dan om na gebruik.

Afwisselen maar

Je koffie wordt nog beter als je de smaak afwisselt. Drink daarom niet standaard precies hetzelfde kopje koffie. Kies de ene keer voor espresso en de andere keer voor filterkoffie. Drink koffie niet altijd zwart, maar van tijd tot tijd met melk. En wissel dus ook af tussen verschillende koffiemerken, zoals we hierboven al benoemden. Zo blijft koffie je verrassen.

Voorverwarmde kopjes

Wat het drinken van koffie in de horeca zo luxe maakt? Onder andere het voorverwarmde kopje! De koffie blijft zo ook nog eens langer warm – je kunt er dus langer mee doen. Thuis je kopje voorverwarmen is zeker aan te raden.

Koffiemomentje: bewust genieten

De laatste tip? Die betreft het koffiemoment zelf. Maak er een momentje van rust van, waarbij je je enkel op de koffie focust. Zo smaakt de koffie het allerlekkerst!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen